Patryk Fajdek - Wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu był gościem "Rozmowy Dnia" w Radio Rekord.

Patryk Fajdek, wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu na antenie Radia Rekord oraz na łamach Tygodnika 7 dniIMG 20230117 162606 c tłumaczył w tym tygodniu, na czym polega projekt ustawy o Rencie Wdowiej i jakie podejście do polityki senioralnej proponuje Lewica.

Zdaniem Patryka Fajdka: „Możliwość pobierania "Renty Wdowiej" może zwiększyć domowy budżet seniorów, którzy po latach ciężkiej pracy zasłużyli na godną jesień życia, nawet o kilkaset złotych miesięcznie. Śmierć współmałżonka to dla wielu nie tylko tragedia osobista, ale niestety również finansowa, bo z dnia na dzień brakuje drugiej emerytury, zaczyna brakować na czynsz i ogrzewanie.”

Jak dodawał: „Dlatego wspólnie ze związkami zawodowymi i organizacjami senioralnymi wystąpiliśmy o zarejestrowanie komitetu obywatelskiego, który po zebraniu minimum 100 tys. podpisów poparcia, złoży w Sejmie projekt ustawy o rencie wdowiej. Tak, aby senior mógł pobierać zarówno rentę rodzinną po zmarłym współmałżonku, ale również połowę swojego dotychczasowego świadczenia (lub odwrotnie - w zależności co się bardziej finansowo opłaca). Obywatelski projekt ustawy przewiduje również, że prawo do renty wdowiej będą mieli wszyscy uprawnieni do świadczeń, nie tylko ubezpieczeni w ZUS, ale także w KRUS oraz emeryci mundurowi. Swoimi zapisami obejmuje on również osoby, które zostały wdową lub wdowcem nawet kilka lat temu.

Szacujemy, że na wprowadzeniu projektu w życie skorzysta aż 1,5 mln osób w Polsce, w tym głównie kobiety. To one, przez to, że przez lata wychowywały dzieci i zajmowały się domem, pobierają dzisiaj niższe świadczenie emerytalne.”

Patryk Fajdek przypomniał również założenia pakietu Bezpieczny Senior, na który składa się szereg gotowych projektów ustawy. „Proponujemy zmianę podejścia do polityki senioralnej i wprowadzenie kompleksowych rozwiązań, które realnie pomogą seniorom w codziennym funkcjonowaniu.

Żadna “trzynastka” nie zastąpi wyższego świadczenia emerytalnego każdego miesiąca, tańszych leków i możliwości wyjechania na wakacje. Takie rozwiązania proponujemy, jako Lewica. Nie próbę łatania systemu, lecz jego całościowe naprawienie. Nie może być tak, że wielu seniorów zamiast cieszyć się dzisiaj zasłużoną emeryturą, zastanawia się, gdzie dorobić i co kupić? Czy wybrać leki, jeśli tak, to czy stać ich na zakup wszystkich, czy tylko niektórych; czy może zapłacić czynsz za mieszkanie lub inne rachunki. Przed takim wyborem każdego dnia stoi wiele osób. Dlatego wśród naszych propozycji znajduje się wyższa emerytura minimalna - na poziomie 1902 zł brutto, czyli blisko aż o 600 zł więcej niż dzisiaj.

Oprócz tego proponujemy, zależną od poziomu inflacji, drugą w ciągu roku waloryzację emerytur oraz wprowadzenie takich rozwiązań, jak maksymalna cena za leki ustalona na poziomie 5 zł, tak aby już nikt nigdy nie wychodził z apteki bez wykupionych lekarstw – to rozwiązanie zbliżone do tych, które w Europie już funkcjonują - i Senioralny Bon Turystyczny. Jak wspomniałem, po latach ciężkiej pracy, seniorzy zasługują na odpoczynek i należy im to umożliwić. dzięki temu rozwiązaniu, będą mogli skorzystać z dofinansowania w kwocie 500 zł na krótkie wakacje na terenie Polski.”

[Opr. PF,AL]

Radom, dnia 21 stycznia 2023r.

Poniżej przytaczamy treść wywiadu jaki udzielił Patryk Fajdek red. Piotrowi Świederskiemu z redakcji 7 Dni:

IMG 20230119 104116 a