PAN ZBIGNIEW SZCZEPANIAK-PREZYDENT OTWOCKU - RADA MIASTA OTWOCKA, ZARZĄD OTWOCKIEGO KLUBU SPORTOWEGO „START”, POLSKI ZWIĄZEK SPORTU NIEPEŁNOSPRAWNYCH „START”.

PETYCJA

Korzystając z tak doniosłej w historii Otwockiego Klubu Sportowego „Start” chwili jaką jest jego Jubileusz 90-lecia-my zawodnicy, trenerzy, działacze i sympatycy otwockiej lekkiej atletyki zwracamy się do wyżej wymienionych osób i kierownictwa wymienionych  instytucji o natychmiastowe, wspólne podjęcie wszelkich niezbędnych decyzji i działań zmierzających do zaprojektowania i realizacji najważniejszej dla dalszego rozwoju otwockiej lekkiej atletyki inwestycji-jaką jest budowa tartanowego kompleksu obiektów lekkoatletycznych na bazie obecnego stadionu.

W pełni doceniając działalność, wyniki i zasługi wszystkich działających w 90-letniej historii klubu sekcji sportowych jest faktem obiektywnym i nie zaprzeczalnym, że to właśnie królowa sportów-lekka atletyka od ponad 50-lat nieprzerwanie przynosi naszemu klubowi największe sukcesy indywidualne i zespołowe. Ich miarą były sukcesy drużyny w zawodach I-ej i II-ej ligi PZLA, liczne tytuły mistrzów, medalistów ,finalistów Mistrzostw Polski, rekordzistów i reprezentantów kraju w różnych konkurencjach i kategoriach wiekowych. Wśród tych najlepszych wystarczy wymienić reprezentantów Polski Urszuli Soszki-Szymańskiej, Bernardy Zalewskiej i Tadeusza Tyszki.

Mimo tak pięknych tradycji i aktualnie świetnych wynikach takich zawodników jak mistrzyni i reprezentantka Polski w pchnięciu kulą –Paulina Guba czy Młodzieżowy M.P.  w biegu na 1500m – Mateusz Wyszomirski.

Sekcja lekkiej atletyki – a właściwie jej skromna, niedofinasowana namiastka w postaci 2 grup/rzuty, biegi średnie/szkolonych przez zaledwie 2 świetne trenerki/B. Dziubińska i B. Sierpińska/ pracują w gorszych niż prymitywne- warunkach nie mając tartanowego obiektu umożliwiającego normalne treningi i organizację zawodów szczebla wojewódzkiego, krajowego a nawet międzynarodowego -jak to miało miejsce w latach 70-tych i 80-tych ub. wieku. Skandalem jest niedawna likwidacja tartanowych rozbiegów do skoku wzwyż, tyczki i rzutu oszczepem.

W obecnych latach tartanowy obiekt lekkoatletyczny już dawno przestał być luksusem gdyż jest już powszechnym standardem, który sobie zapewniło wiele mniejszych i biedniejszych od Otwocka miast nawet takich w których nie było sukcesów i tradycji lekkoatletycznych. Tartanowa przebudowa otwockiego stadionu poza stworzeniem kompleksowej bazy szkoleniowo-sportowej dla lekkiej atletyki- pozwoli na zmodernizowanie widowni, trybuny, otoczenia głównej areny jak też poprawy obecnie siermiężnej estetyki obiektu. Po takiej przebudowie otwocki stadion stanie się wielofunkcyjnym, atrakcyjnym obiektem przystosowanym technicznie i funkcjonalnie do organizacji atrakcyjnych zawodów lekkoatletycznych i obozów kondycyjno-szkoleniowych po wybudowaniu w Otwocku właściwej infrastruktury hotelowo-żywieniowej. Bliskość Warszawy, dobra komunikacja ze stolicą, leśne otoczenie i klimat gwarantuje dobre wszechstronne wykorzystanie naszego obiektu zarówno dla imprez wyczynowych jak i masowych.

Należy przypomnieć, że obiekt tartanowy w Otwocku miał być realizowany przy 50% dofinansowaniu Urzędu Kultury Fizycznej /ok.1,2 ml zł/ w latach 1996-98 –ale ten realny projekt został skutecznie storpedowany przez ówczesnego v-ce Prezydenta Otwocka- Sławomira Dąbrowskiego.

Jak nam wiadomo brak zaangażowania kolejnych władz samorządowych Otwocka w inwestycje ,modernizacje stadionu i powołanie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji , który byłby administratorem stadionu tłumaczy się tym, że miejski samorząd nie jest właścicielem stadionu- a przeszkodą w takiej regulacji prawnej jest obecna współwłasność obiektu ze strony Polskiego Związku Sportu Niepełnosprawnych „Start”. Pomijając fakt, że już przed

2000 rokiem Zarząd Klubu i władze miasta Otwocka były w posiadaniu formalnej decyzji ówczesnych władz  obecnego PZSN „Start” o zrzeczeniu się współwłasności naszego obiektu z której nie skorzystano- jesteśmy pewni, że przy odrobinie dobrej woli i chęci wszystkich zainteresowanych stron ten problem zostanie rozwiązany w interesie  społecznym dla dobra otwockiego i polskiego sportu.

Apelujemy o pilne podjęcie tematu budowy lekkoatletycznego kompleksu tartanowego i zlikwidowanie wszelkich realnych i wyimaginowanych przeszkód w realizacji tego zamierzenia. Przeszkodą nie powinny być sprawy finansowe, gdyż istnieją możliwości dofinansowania ze środków Unii Europejskiej i Totalizatora Sportowego.

W załączeniu do oryginału kierowanego do Prezydenta Otwocka lista podpisów osób popierających petycję.

OTWOCK, DNIA 18 października 2014 r.